Tο Διαδίκτυο είναι μια νέα και σημαντική μορφή επικοινωνίας, δωρεάν και προσιτή σε όλους. Το γεγονός ότι είναι εύκολο στον καθένα να δημιουργήσει το δικό του ιστότοπο, δημιουργεί στην μπλογκόσφαιρα πρόβλημα αξιοπιστίας το οποίο οξύνεται σημαντικά τα τελευταία χρόνια . Από τον Μάιο του 2013 η Ελληνική ιστοσελίδα http://ellinikahoaxes.gr ξεκίνησε την λειτουργία της με στόχο την συντονισμένη προσπάθεια κατάρριψης αναληθών δημοσιευμάτων στο ιντερνέτ. Εργαλείο –όπως δηλώνουν στην ιστοσελίδα τους οι συντάκτες- είναι η έρευνα και η συλλογή στοιχείων από αξιόπιστες και μόνο πηγές. Η συντακτική ομάδα αποτελείται από πρώην bloggers με  εμπειρία στην αναγνώριση και κατάρριψη μύθων, ψευδών ειδήσεων, πλαστών βίντεο – φωτογραφιών και hoaxes.

Η πρωτοβουλία ανάλογων προσπαθειών με τα ellinikahoaxes.gr  επεκτάθηκε το 2014 και στον υπόλοιπο κόσμο και τον Μάιο του 2014, η εφημερίδα Washington Post δημιούργησε μια στήλη στο site της, όπου καταγράφονταν και καταρρίπτονταν οι ψευδείς ειδήσεις που κυκλοφορούσαν ευρέως. Ήταν μια προσπάθεια ενημέρωσης του κοινού και ταυτόχρονα ευαισθητοποίησης του ως προς το φαινόμενο των hoaxes, το οποίο δεν ήταν μεν καινούρια «εφεύρεση», αλλά έχει πλέον λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Η ΕΞΗΓΗΣΗ ΥΠΑΡΞΗΣ HOAXES

Σύμφωνα με ερευνητές που μελετούν αυτό το φαινόμενο, το κοινό πιστεύει αυτό που θέλει να πιστέψει και δεν δέχεται καν να ερευνήσει όσα δεν εξυπηρετούν τις προσωπικές του απόψεις. Ένας άνθρωπος που θα μοιραστεί –συχνά χωρίς καν να έχει διαβάσει ολόκληρο– ένα άρθρο για το πόσο μεγάλη απειλή αποτελούν π.χ. οι πρόσφυγες για τις χώρες όπου συρρέουν, ψάχνει απλά έναν τρόπο να πείσει τους άλλους για κάτι που ο ίδιος θεωρεί σωστό, μια επίφαση εγκυρότητας επειδή αυτό το κάτι είναι δημοσιευμένο online, σε κάποιο “μέσο”. Οι ψευδείς ειδήσεις δεν είναι προϊόν άγνοιας, αλλά εσκεμμένης χειραγώγησης και δεν είναι μόνο προϊόν του Διαδικτύου. Τρανό παράδειγμα του παρελθόντος τα σκανδαλοθηρικά περιοδικά. Απλά το Διαδίκτυο βοηθά την εξάπλωσή τους με τρομακτικούς ρυθμούς, που οι ερευνητές παρομοιάζουν με τον ιό της γρίπης και άλλες επιδημίες. Κι επειδή ο καθένας μας έχει φωνή στο Web και τα μέσα για την εκφράσει, κάπου θα βρεθούν αυτιά πρόθυμα να την ακούσουν, να τη δεχτούν και να τη διαδώσουν όπως άλλωστε συμβαίνει και με τους «ψεκασμένους»  Αυτές είναι οι κατάλληλες προϋποθέσεις για τη δημιουργία του λεγόμενου echo chamber (θάλαμος αντήχησης):ένας απομονωμένος χώρος στο Internet, όπου οι ιδέες που ανταλλάσσονται επιβεβαιώνουν η μία την άλλη.

ΨΕΥΔΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ 47 ΜΕ 48 ΒΑΘΜΟΥΣ

Στην συγκεκριμένη παραπλανητική ιστοσελίδα Greek-Weather.org ανέβηκε η παραπάνω ψευδής είδηση που χρησιμοποιούσε «ως γνωστό μετεωρολόγο» εμένα για να δώσει «βαρύτητα» στη δημοσίευσή του. Σε μία μεγάλη έρευνα των http://ellinikahoaxes.gr και μετά από επικοινωνία που είχα με τον διαχειριστή της ιστοσελίδας σήμερα,  δίνεται αναλυτικό ρεπορτάζ για την περίπτωση αυτού του τρομοκαιρολαγνικού ιστότοπου όπου μέσα στο ρεπορτάζ υπάρχουν πολύ σοβαρά αποδεικτικά  δεδομένα ικανά να στοιχειοθετήσουν ενέργειες ώστε να κινηθούν νομικές διαδικασίες κατά του διαχειριστή του Greek-Weather.org όχι μόνο από την ΕΜΥ και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας όπου ανήκει, αλλά και από άλλους φορείς τους οποίους πλήττουν οι ψευδείς ειδήσεις (Υπουργείο Τουρισμού, Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας , κτλ) 

Η αναλυτική έρευνα βρίσκεται στην ιστοσελίδα http://ellinikahoaxes.gr/2017/07/10/kolydas-greek-weather/

Για το συγκεκριμένο θέμα έχει ενημερωθεί από σήμερα το πρωί όλο το συμβούλιο Διευθυντών της ΕΜΥ, έχω στη διάθεσή μου ήδη πολλά αποδεικτικά στοιχεία  και ευελπιστώ με την βοήθεια του κυρίου Διοικητού της υπηρεσίας μας  θα δρομολογηθούν οι απαραίτητες ενέργειες , που θα δώσουν λύση σε ένα θέμα που έχει πάρει μεγάλη έξαρση την τελευταία τουλάχιστον διετία . 

Πρέπει και επιβάλλεται να δοθεί ένα τέλος !  

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΟΥ ΣΤΟ EPSILON TV σχετική με το παραπάνω θέμα 

Comments

  1. Θα πρεπει να τους αναγνωρισετε τουλαχιστον οτι σας ζητησαν δημοσια συγνωμη με αρθρο τους και επανορθωσαν για το λαθος τους

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *