» Παρά την εξέλιξη της τεχνολογίας, που έχει εξασφαλίσει ανέσεις και ευκολίες στην καθημερινότητα του σύγχρονου ανθρώπου στον αναπτυγμένο κόσμο, παρατηρείται το θλιβερό φαινόμενο της αποξένωσής του από τη φύση, η οποία οδηγεί σε πρωτοφανή καταστροφική συμπεριφορά απέναντί της. Τώρα, περισσότερο από ποτέ, που η κλιματική αλλαγή απειλεί τις ήδη λεπτές ισορροπίες του πλανήτη, η σημασία της «Παγκόσμιας Ημέρας του Περιβάλλοντος» χρειάζεται να μνημονεύεται κάθε μέρα. Η σχέση μας με το περιβάλλον δεν μπορεί να είναι μόνο θέμα κοινωνικό ή πολιτιστικό που αντιμετωπίζεται περιστασιακά· είναι πρωτίστως θέμα πολιτικό…»

Τα παραπάνω λόγια από τον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Παπούλια το 2011 , έδιναν ένα σαφές μήνυμα ότι το θέμα του Περιβάλλοντος είναι πρωτίστως Πολιτικό , καθώς δύο χρόνια πριν είχαν διαρρεύσει  οι πληροφορίες για το  σκάνδαλο Climate Gate, το μεγαλύτερο σκάνδαλο συγκάλυψης που αφορά την οικολογία. Βρέθηκαν email μεταξύ επιστημόνων του Πανεπιστημίου East Anglia και της Αμερικανικής κυβέρνησης, με τους επιστήμονες να προειδοποιούν τους πολιτικούς ότι υπάρχουν σοβαρές αμφιβολίες για την υπερθέρμανση του πλανήτη και τους πολιτικούς να τους προτείνουν  ουσιαστικά να σιωπήσουν για να μην διακινδυνεύσουν τα κονδύλια που τόσα χρόνια εγκρίνει το Κογκρέσο για ενέργειες κατά της κλιματικής αλλαγής. Από το 1996 κιόλας υπάρχουν επιστήμονες που προειδοποιούν για το σκάνδαλο της οικολογίας και έπρεπε να περάσουν 14 χρόνια για να βγουν αυτά τα email στο διαδίκτυο  Όλα τα email και πολλά περισσότερα για το Climate Gate είναι ανοιχτά προς τον καθένα για να τα διαβάσει.

Νέες ανακαλύψεις επίσης δεν άργησαν να έρθουν μετά το Climate Gate, με τους Αμερικανούς να ανοίγουν την πολιτική των «carbon offsets». Τι ήταν αυτά; Στις ΗΠΑ υπήρχαν εταιρείες οι οποίες εισέπρατταν χρήματα Αμερικανών πολιτών υποσχόμενοι ότι σε κάποια άλλη μεριά του πλανήτη, θα έκαναν κάτι για να σταματήσουν την υπερθέρμανσή του. Ο μέσος Αμερικανός ευθύνεται για την εκπομπή 20 τόνων διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα ετησίως. Κάποιες εταιρείες λοιπόν έδιναν «άφεση»  στους Αμερικανούς λέγοντας ότι θα εκμηδένιζαν αυτή τη μόλυνση, γλιτώνοντας 20 τόνους σε κάποια άλλη περιοχή του πλανήτη. Στην πραγματικότητα οι περισσότερες εταιρίες χρησιμοποιούσαν τα λεφτά για να χρηματοδοτούν δικά τους έργα ανά τον κόσμο και να θησαυρίζουν. Το σκάνδαλο αποκαλύφθηκε γρήγορα με την Αμερικανική κοινότητα να γίνεται πιο δύσπιστη απέναντι στους οικολόγους και τους επιστήμονες να αρχίζουν να ανοίγουν τα χαρτιά τους.

Φέτος μετά την ανακοίνωση του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών για αποχώρηση από την συμφωνία του Παρισιού ,  υπήρξαν δύο ανακοινώσεις από την ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ και απο την ΔΕΗ ΑΕ που μπορείτε να διαβάσετε αμέσως παρακάτω  και οι οποίες παρουσιάζουν μεγάλες διαφορές. Η αλήθεια δεν βρίσκεται ούτε στο άσπρο ούτε στο Μαύρο. Βρίσκεται κάπου μέσα στις 265 αποχρώσεις του γκρί , όπως γκρίζα είναι άλλωστε και η πραγματικότητα που ζούμε.  

Η ανακοίνωση της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ

Η ανακοίνωση της ΔΕΗ ΑΕ  

Τα συμπεράσματα δικά σας.

Κλείνω αυτό το  συνοπτικό άρθρο με την επισήμανση ότι αν και ο ελλαδικός χώρος στην αρχαιότητα ήταν κατάφυτος με απέραντα δάση , ήδη από τον 4ο π.Χ. αιώνα τα σημαντικότερα σε βλάστηση ελληνικά δάση είχαν περιοριστεί στις οροσειρές του Ταϋγέτου, του Παρνασσού, της Οίτης, του Ολύμπου και της Πίνδου. – Η μείωση της δασικής επιφάνειας, η πτώση της παραγωγικότητας των δασών λόγω κακής διαχείρισης και η αλματώδης αύξηση των αναγκών σε ξύλο οδήγησαν την Ελλάδα ήδη από τους αρχαϊκούς χρόνους στην ξυλένδεια. Δεν είναι  τωρινό φαινόμενο η υποβάθμιση του περιβάλλοντος . 

Σας αφιερώνω ένα εξαίσιο πόνημα του  Τμήματος  Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων,  του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου  Θράκης  το οποίο αξίζει να το έχετε στην Βιβλιοθήκη σας . Θερμά συγχαρητήρια στους επιστήμονες συγγραφείς του.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *