Άγνωστες διαστάσεις προβλέπεται να πάρει στο άμεσο μέλλον η επέκταση στην Ελλάδα της αμερικανικής εταιρείας ταξί, με την ονομασία UBER που χρησιμοποιεί μεταξύ άλλων, ως συνεργάτες, και απλούς ιδιώτες οδηγούς, οι οποίοι μεταφέρουν επιβάτες έναντι αμοιβής. Η νέα εφαρμογή αναπτύχθηκε για tablets και smartphones και μέσω αυτής μη επαγγελματίες οδηγοί μπορούν να μετατρέψουν το αυτοκίνητό τους σε ταξί.

Ωστόσο, οι οδηγοί ταξί κάνουν λόγο για αθέμιτο ανταγωνισμό, ενώ το υπουργείο Μεταφορών προειδοποιεί τους ιδιώτες, που θα συνεργαστούν χωρίς επαγγελματικό δίπλωμα, με αυστηρά πρόστιμα και αφαίρεση πινακίδων και άδειας κυκλοφορίας. Για το υπουργείο Μεταφορών η μετακίνηση επιβατών με ιδιωτικά αυτοκίνητα από μη επαγγελματίες οδηγούς θεωρείται πειρατεία και για τους παραβάτες προβλέπονται πρόστιμα έως 600 ευρώ και αφαίρεση πινακίδων και άδειας κυκλοφορίας. Σημειώνεται ότι τα σχέδια της Uber δεν περιλαμβάνουν μόνο την Αθήνα, αλλά και τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, την Αλεξανδρούπολη και το Αγρίνιο, αλλά και δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη και η Ρόδος. Στην Ελλάδα  συνεργάζονται προς το παρόν αποκλειστικά με αδειοδοτημένες επιχειρήσεις που νοικιάζουν αυτοκίνητα με οδηγό, σύμφωνα με το νόμο 4093/2012 όπως ισχύει. Οι οδηγοί είναι υπάλληλοι αδειοδοτημένων τουριστικών γραφείων καθώς και εταιρειών ενοικίασης αυτοκινήτων και όχι της εταιρείας. Στην Ελλάδα αναμένεται να κατατεθεί σχετικό νομοσχέδιο από το ΥΜΕ ενω το θέμα έχει τεθεί στο Ευρωπαικό Δικαστήριο.   Οι περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να τηρήσουν θετική στάση, ενώ η Γαλλία, η Ισπανία και η Ιρλανδία, αναμένεται να ζητήσουν η εταιρεία να συμμορφώνεται με τους κανονισμούς που διέπουν το τομέα των μεταφορών. Η γνωμοδότηση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, αναμένεται προς το τέλος του 2017. Θετική για την Uber αποδείχθηκε η εκδίκαση σε ανώτερο βαθμό της απόφασης που είχε εκδώσει δικαστήριο στη Ρώμη τον Απρίλιο για το “μπλόκο” δραστηριοποίησης της εταιρείας στην Ιταλία, καθώς η νέα ετυμηγορία ανατρέπει την απαγόρευση. Η ετυμηγορία εκδόθηκε την περασμένη Παρασκευή, από ανώτερο δικαστήριο και πάλι στην ιταλική πρωτεύουσα.  Η εξέλιξη αυτή σημαίνει πως η Uber μπορεί πλέον να ενεργοποιήσει  και πάλι τις εφαρμογές της στο ιταλικό έδαφος Οι Ιταλοί οδηγοί ταξί, οι οποίοι υπόκεινται σε ένα αυστηρό ρυθμιστικό πλαίσιο, υποστηρίζουν πως δεν μπορούν να ανταγωνισθούν επί ίσοις όροις υπηρεσίες όπως αυτές που προσφέρει η Uber, για τις οποίες υπάρχει πολύ μικρότερος έλεγχος από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες.   Η ιταλική κυβέρνηση έχει υποσχεθεί πως, μέχρι το τέλος του έτους, θα έχει θεσπίσει ένα σαφές νομοθετικό πλαίσιο το οποίο θα διακρίνει τη δραστηριότητα των επαγγελματιών οδηγών ταξί από το έργο που μπορούν να προσφέρουν εταιρείες όπως η Uber. 

Σημειώνεται πάντως ότι απόκτηση μετοχών της αμερικάνικης Uber έγινε πριν από ένα μήνα από την γερμανική εκδοτική εταιρεία, Axel Springer. Ο αριθμός των μετοχών και το ακριβές αντίτιμο δεν είναι γνωστό, για την ώρα όμως η κίνηση αυτή φαίνεται πως εντάσσεται στο πλαίσιο των προσπαθειών της Axel Springer να αποκομίσει υπεραξίες μέσω της διαφοροποίησης των επενδύσεων της. .  Στη Γερμανία , έχει σε μεγάλο βαθμό απαγορευθεί στην εταιρία να προσφέρει υπηρεσίες με ιδιώτες οδηγούς και τα οχήματά τους, λόγω της εθνικής νομοθεσίας που αφορά στα ταξί.  Παρόμοιες δυσκολίες αντιμετωπίζει και αλλού στην Ευρώπη.

Πρόσφατες εξελίξεις στην Ισπανία για την Uber

Μια εκτεταμένη έρευνα από το Inside Story για το θέμα της Uber

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *